top of page
Zoeken

Nascholingsbericht - Veilig de lente door!

Beste leden,  

 

Deze maand staan er maar liefst vier nascholingen op de agenda! Heb jij nog een gaatje in je agenda? En heb je interesse in het onderzoek naar het culturele en linguïstische erfgoed van oudere doven of in co-tolken? Pak een kopje thee, ga op de bank zitten en sla je laptop lekker open om één van onze webinars te volgen en zo weer wat nascholingsuren te verzamelen! Lees ook snel verder voor de lente actie!

 

Nascholingsnieuws

Lente-actie gratis webinar Deelkracht

We zijn heel blij dat Deelkracht op 28 oktober hun onderzoek over ’Tolkinzet in het onderwijs’ bij ons wil presenteren! Deelkracht is de groep waarbij 16 organisaties samenwerken bestaande uit onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen die samenwerken. Met als einddoel: een samenleving die ook met een zintuiglijke beperking toegankelijk is. Tijdens een grootschalig onderzoek hebben zij interviews gehouden met ouders, ambulant begeleiders, leerkrachten, tolken en leerlingen. Onderzoekers van Deelkracht vertellen hun uitkomsten tijdens een NBTG University.

Omdat het een onderwerp is dat voor vele tolken relevant is hebben we een speciale Lente-actie:

Meld je in maart of april aan voor een nascholing

Veiligheid, Grip, Vahn, co-tolken, Oefendag co-tolken of APK, 

dan mag je kosteloos deze NBTG University volgen.

 

Enquête GGZ

In de GGZ zijn regelmatig tolken te vinden. Sommige tolken zijn vaak in de GGZ aan het werk, andere af en toe en weer andere zouden er graag willen tolken, maar vinden de stap maken lastig. Wij zijn benieuwd welke nascholingsbehoefte er is van al deze verschillende tolken. Mis je wat in het nascholingsaanbod? We horen het graag in onze enquête. Invullen duurt ca 5 minuten en wie weet gaan we jouw wensen in een nascholing verwerken! Enquête werken in de GGZ

  

Warme groet,

Aukje, Elisa, Lydia, Maud en Sanne

Werkgroep Ontwikkeling & Scholing

NBTG

 

 

NASCHOLINGSAGENDA 2025:

NBTG University: Linde Terpstra en Sarah Muller  -  online webinar

Over hun onderzoek naar co-tolken in een doof - horend team

De bevindingen van hun onderzoeksresultaten zullen zij presenteren in dit online webinar. Dit theoretische deel is de aftrap voor het praktische deelVahn, co-tolken zo!dat op vrijdag 29 maart gehouden zal worden.

Ook nieuwsgierig  over co-tolken? Schrijf je nu in!

Maandagavond 17 maart

Lees meer op de website.


NBTG University - Roland Pfau

Over zijn onderzoek ‘Culturele en linguïstische erfgoed van doven’.

In deze nascholing krijg je antwoord op de volgende vragen. Hoe schrijf je een grammatica van een gebarentaal, en hoe zit de recent gepubliceerde grammatica NGT (Klomp, 2021) in elkaar? Welk nut heeft een gebarentaal grammatica voor de tolkpraktijk? Wat kunnen we, op linguïstisch en socio-cultureel gebied, leren van de levensverhalen van oudere doven?

Dinsdagavond 18 maart - online

Lees meer op de website.


Vahn, co-tolken zo!

Een praktische nascholing co-tolken in een doof-horend team

Ben jij na het volgen van het webinar ook benieuwd hoe het co-tolken er in de praktijk uitziet? Tijdens deze praktische nascholing krijg je inzicht in wat er allemaal bij komt kijken en ga je zelf ervaren hoe je moet co-tolken. Ook zal er aandacht worden besteed aan de verhouding tussen doof/horend in een samenwerkingsverband en gaan we met elkaar in gesprek over het belang van allyship.

Laat je verbazen over de vele mogelijkheden die er zijn met co-tolken en schrijf je in!

Zaterdag 29 maart

Lees meer op de website.


APK voor tolken

Een weekend sleutelen aan jezelf!

Tijdens dit weekend ga je onder begeleiding van ervaren coaches eens goed naar jezelf kijken! In maarliefst vier verschillende sessies zal je in een kleine groep aan de slag gaan met je eigen lichaamstaal/micromimiek, je stemgebruik tijdens het tolken, je NGT vaardigheden en ook met het mentale deel dat bij iedere opdracht komt kijken. Na het volgen van deze nascholing loopt alles weer gesmeerd!

Zaterdag 5 april & zondag 6 april 

Lees meer op de website.


 Lexicon online

Een verzameling van lexicon

Deze online workshop leert je binnen een uur gebaren over een bepaald thema en gaat op zoek naar de verschillende varianten van een gebaar die actueel zijn. Achteraf krijg je de filmpjes met de aangeleerde gebaren toegestuurd. Wil je ook je lexicon weer even opfrissen maar geen zin om dat alleen te moeten doen? Schrijf je dan in voor Lexicon online en je bent weer helemaal up to date!

Maandagavond 14 april 

Woensdagavonden 25 juni en/of 26 november

Lees meer op de website.


Oefendag co-tolken

Een dag vol rollenspellen in kleine groepjes

In mei organiseren we een dag die volledig in het teken zal staan van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. In kleine groepjes gaan we uiteen om de theoretische kennis die we hebben opgedaan tijdens de webinar en de praktische nascholing om te zetten in de praktijk. Je doet dit door middel van rollenspelen met dove en horende samen, zodat we een zo realistisch mogelijke setting kunnen creëren om ervaring op te doen met het co-tolken. 

Vrijdag 9 mei - mits Vahn, co-tolken zo! is gevolgd

Lees meer op de website.


Beroepscode Vertrouwelijkheid

Hoe ga ik om met geheimhouding?

Aan de hand van  theorie en alledaagse praktijkvoorbeelden krijg je handvatten aangereikt die je kan toepassen als je te maken hebt met vragen omtrent het beroepsgeheim. We kijken ook naar beroepscodes uit een ander werkgebied waarin je tolkt; bijvoorbeeld bij de politie of in de GGZ. Je krijgt zo steeds meer inzicht in de waarde vertrouwelijkheid en ben je in staat de beroepscode nog beter toe te passen.

Vrijdagochtend 16 mei - online

Lees meer op de website.

 

Basistraining Veiligheid

Omgaan met grensoverschrijdend gedrag

Deze training is speciaal ontworpen om de bewustwording te vergroten van de veiligheidsaspecten rondom het werken als tolk gebarentaal. Daarnaast worden je vaardigheden in het herkennen van grensoverschrijdend gedrag versterkt, en leer je hoe je hier op een effectieve wijze mee om kunt gaan.

Vrijdag 19 september - Haaren (NBr.)

Zondag 30 november - regio Utrecht

Lees meer op de website.

 

Veiligheid 2 daagse

Omgaan met grensoverschrijdend gedrag

In deze 2-daagse training bieden we naast de Basistraining Veiligheid, waarin theorie en praktijk worden aangeboden, een extra dag. Tijdens de Praktijkdag wordt na een korte herhaling vol ingezet op het integreren van alle handvatten om om te gaan met grensoverschrijdend gedrag.

Vrijdag 23 januari en 20 maart 2026

Lees meer op de website.


Grip op het vak

Praktische tools voor het omgaan met moeilijke gedachten en emoties 

Het onderwerp zelfzorg staat nauwelijks op de kaart en daar heeft Welopstellingen een mooie nascholing voor ontworpen. Deze nascholing geeft enerzijds inzicht in je gedachten/emoties voor en tijdens een opdracht en anderzijds in hoe je je emoties goed kunt verwerken/reguleren ná een opdracht. Een nascholing bestaat uit  2 praktijkdagen en 2 online bijeenkomsten om te delen hoe het je vergaat.

2025

Zaterdagen 4 oktober en 8 november - live in Amersfoort

Donderdagavonden 30 oktober en 27 november - online

2026

Vrijdag 27 feb en 27 maart van 10.00 - 17.00 uur - live

Donderdag 12 maart en 9 april  van 19.30 - 21.00 uur - online

Lees meer op de website.

  

NBTG University: Deelkrachtover hun onderzoek “Tolkinzet op school”

Tijdens dit webinar zal het onderzoeksteam van Deelkracht ons meenemen in hun ervaringen en hindernissen. Daarover zullen ze eventuele oplossingen of tips bespreken en is er ook ruimte voor interactie en het delen van eigen ervaringen binnen het tolkinzet op school. 

Dinsdag 28 oktober 2025 - online

Lees meer op de website.

 

bottom of page